Inštalácia vykurovacieho systému založeného na uhlíkových vykurovacích fóliách je jednoduchá a rýchla. Poradí si s ňou každý dobrý domáci majster a elektrikár by mal inštaláciu zvládnuť bez problémov. V tomto článku sa s vami podelíme o naše skúsenosti v podobe rád, tipov a trikov na inštaláciu vykurovacích fólií, aby aj vaša inštalácia bola čo najjednoduchšia.

Vykurovací systém LARX má niekoľko nesporných výhod: bezúdržbovú a lacnú prevádzku, nízke nároky na priestor v podlahe, presnú reguláciu a možno ho nainštalovať pod rôzne druhy podlahových krytín. Vďaka tomu je vhodný pod podlahy v celej budove – či už ide o obývačku, kúpeľňu, kuchyňu alebo garáž.

Existujú dve možnosti inštalácie uhlíkovej vykurovacej fólie v podlahe. Elektrické vykurovacie fólie majú hrúbku približne 0,5 mm, takže sú veľmi tenké a nijako nenarúšajú celkovú skladbu podlahy. Ak do obytnej miestnosti plánujeme položiť laminátovú, vinylovú alebo inú skladaciu podlahu, uhlíkovú vykurovaciu fóliu vtedy možno inštalovať priamo pod vrchnú, nášľapnú vrstvu podlahy. Takto bude vykurovanie pružne reagovať na zmeny teploty a rýchlo sa spustí. Ak je vykurovacia fólia umiestnená priamo pod skladacou podlahovou krytinou (= suchá inštalácia), ide o systém priameho podlahového vykurovania.

V prípade iných ako skladacích podlahových krytín, napr. dlaždíc, lepeného vinylu alebo stierky, sa uhlíková vykurovacia fólia nedá použiť priamo pod krytinu, pretože na uhlíkovú fóliu nemožno nič nalepiť. Riešením je inštalácia vykurovacej fólie pod podlahovú systémovú dosku alebo poter – betón alebo anhydrit. Vykurovanie potom pracuje v tzv. poloakumulačnom režime. Vykurovacia fólia teda vyhrieva miestnosť nielen priamo, t. j. cez podlahovú krytinu, ale aj cez poter alebo vrstvu dosky. Celková reakcia na zmenu požadovanej teploty a spustenie vykurovacieho systému budú teda o niečo pomalšie ako pri priamom vykurovaní, ale teplo zostane v podlahe „naakumulované“ aj po vypnutí vykurovania. Táto možnosť je široko používaná a osvedčená, a preto je vhodná aj pre developerské projekty.

 

 

Pred inštaláciou

Nákup materiálu

Na našej webovej stránke nájdete všetky 3 typy uhlíkových vykurovacích fólií, ktoré si môžete zakúpiť, vrátane potrebného montážneho materiálu, ako sú vodiče, konektory, izolačná butylová páska alebo lisovacie kliešte na konektory. Náš interaktívny formulár vám po zadaní množstva uhlíkovej vykurovacej fólie vypočíta, koľko ďalšieho inštalačného materiálu budete potrebovať. Pri inštalácii by sa teda nemalo stať, že by vám niečo chýbalo.

Kladenie fólií

  • Jednotlivé pásy vykurovacej fólie treba pokladať tak, aby medzi nimi boli čo najmenšie medzery.
  • Pri pokladaní pásov dbáme na to, aby sme zabezpečili dobrý prístup k spojovacím vodičom a zároveň použili čo najmenej pásov/spojok.
  • Jednotlivé pásy uhlíkovej vykurovacej fólie sa nesmú prekrývať, vykurovaciu fóliu nemožno strihať šikmo.
  • Po obvode stien sa odporúča ponechať medzeru aspoň 10 cm.
  • Neumiestňujte vykurovacie fólie pod vstavaný nábytok, kuchynské linky alebo sanitárnu keramiku.
  • Uhlíková fólia sa neinštaluje priamo pod sprchový kút.
  • Vykurovacie okruhy sú spravidla rozdelené podľa miestností. Ak je projektovaný výkon vykurovacích fólií vyšší ako 16 A, vykurovacie fólie by sa mali rozdeliť do viacerých okruhov v rámci miestnosti pomocou zosilňovacích okruhov a ovládania stýkačom.
LARX uhlíkovéfólie, topná fólie, podlahové vytápění, elektrické podlahové topení

Ak nemáte istotu v tom, ako vykurovacie fólie v miestnostiach položiť, alebo váhate pri rozdelení na vykurovacie okruhy a podobne, neváhajte využiť naše služby – radi vám vypracujeme kompletnú projektovú dokumentáciu vrátane výpočtov tepelných strát vašej budovy, technickej správy, stavebnej pripravenosti a plánu kladenia vykurovacích fólií, podľa ktorého si potom fólie sami nainštalujete.

Inštalácia

Základná vrstva

Podklad treba pred inštaláciou zbaviť všetkých nerovností a nečistôt. Podklad musí byť rovný. Uhlíkovú vykurovaciu fóliu treba vždy vhodným spôsobom pripevniť k základnej vrstve, aby sa zabránilo jej posunu/prekrytiu.

Konektory a vodiče

Na inštaláciu vykurovacieho systému LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ by sa mali používať len naše vodiče LARX. Ide o špecifické káble navrhnuté špeciálne na inštaláciu vykurovania uhlíkovou fóliou. Sú vyrobené z pocínovanej medi, majú dvojitú elektrickú izoláciu a sú odolné proti vysokým teplotám. Iné káble alebo vodiče nie sú vhodné na inštaláciu vykurovacieho systému LARX s uhlíkovou fóliou.

podlahove topení, elektrické podlahové vytápění, larx, uhlíkovéfólie.cz, uhlíkové topné fólie, instalace svépomocí

Na lisovanie konektorov odporúčame použiť naše lisovacie kliešte. Konektor je možné zlisovať napr. aj pomocou siko klieští, vtedy však hrozí riziko poškodenia uhlíkovej vykurovacej fólie. Krimpovacie kliešte zlisujú konektor po celej ploche primeranou silou, ktorá zabezpečí ideálny kontakt, a celý proces inštalácie uľahčia a urýchlia.

Kvalitné zlisovanie konektorov, vodičov a vykurovacej fólie, ako aj ich utesnenie predstavujú najdôležitejšiu súčasť celého procesu inštalácie vykurovacieho systému.

PE fólia

Uhlíková vykurovacia fólia musí byť bezprostredne po pripojení a zaizolovaní konektorov prekrytá ochrannou a izolačnou polyetylénovou fóliou s minimálnou hrúbkou 0,2 mm a minimálnym presahom 10 cm. Jednotlivé pásy PE fólie treba dôkladne prelepiť kartónom, aby vznikla veľká súvislá plocha. PE fólia na vykurovacej fólii slúži ako mechanická ochrana a izolácia proti vlhkosti. Pri inštalácii vykurovacej fólie pod poter PE fólia nepôsobí ako separačná vrstva. Separačnú vrstvu na poter vytvoríme preto tak, že položíme druhú vrstvu PE fólie a prilepíme ju k dilatačnej páske okolo stien miestnosti, aby vznikla „vaňa“.

Po inštalácii

Bezprostredne po inštalácii vykurovacích fólií a ich zakrytí PE fóliou sa skontroluje zapojenie a funkčnosť vykurovacieho systému. Táto kontrola prebieha v dvoch fázach – meranie odporu vykurovacieho okruhu a skúšobné vykurovanie.

larx uhlíkové fólie termokamera 2

Test vykurovania

Skúšobné ohrievanie ihneď po inštalácii je možné vykonať pripojením vykurovacieho okruhu k napájaniu. Na zistenie funkčnosti ohrievača možno použiť bezkontaktný teplomer alebo termovíznu kameru, prípadne necháme vykurovaciu fóliu ohrievať, kým rozdiel nepocítime na dotyk. Odporúčame otestovať správnu funkčnosť všetkých pásov v miestnosti.

Meranie odporu

Meranie odporu je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob overenia správneho zapojenia uhlíkových vykurovacích fólií. Pomocou multimetra zmerajte elektrický odpor na prívodných vodičoch celého vykurovacieho okruhu. Správnu hodnotu (s odchýlkou +/–15 %) možno vypočítať pomocou vzorca:

  • Elektrický odpor vykurovacieho okruhu = (sieťové napätie)² / (inštalovaná vykurovacia plocha * vykurovací výkon)

Regulácia vykurovacích fólií

Vyhrievacie fólie sa ovládajú spôsobom 0/1, t. j. buď vyhrievajú, alebo nevyhrievajú. Na ich zapnutie či vypnutie slúžia teda stýkače, regulácia zmenou napätia predstavuje zbytočnú komplikáciu. Dôležitou súčasťou každého systému podlahového vykurovania je termostat so snímačom teploty podlahy. Podľa normy by teplota podlahy v obytných miestnostiach nemala prekročiť 29 °C (v kúpeľniach 33 °C), preto je dôležité používať termostat s vnútorným (pomocou ktorého kontrolujeme teplotu v miestnosti) aj vonkajším (pomocou ktorého kontrolujeme teplotu podlahy) snímačom teploty.

uhlikovefolie.cz termostat

Aj vy uvažujete o vykurovacom systéme pre váš objekt? Radi vám vypracujeme nezáväznú cenovú ponuku. Neváhajte a pošlite nám údaje o svojom projekte cez kontaktný formulár a spoločne nájdeme vhodné riešenie.