Vykurovanie uhlíkovou fóliou predstavuje jednoduchý, účinný a bezúdržbový spôsob vykurovania. Samotná inštalácia vykurovacích fólií je veľmi jednoduchá a pri dodržaní montážnych pokynov ju zvládnete sami. Existuje niekoľko možností, kam inštalovať vykurovaciu fóliu v podlahovej konštrukcii – pod poter (betón, anhydrit) alebo priamo pod prefabrikovanú podlahovú krytinu.

podlahove topení, elektrické podlahové vytápění, larx, uhlíkovéfólie.cz, uhlíkové topné fólie, instalace svépomocí

Elektrické podlahové vykurovanie pomocou vykurovacích fólií má mnoho výhod. Medzi najväčšie patria nízke obstarávacie a prevádzkové náklady, bezúdržbová prevádzka a celoplošné vyhrievanie. Vďaka svojej hrúbke je vykurovací systém LARX UHLÍKOVÉFÓLIE.CZ vhodný pre všetky typy budov a rekonštrukcií. Vykurovacie fólie predstavujú nízkoteplotný prostriedok vykurovania. To znamená, že nespôsobujú vírenie prachu ani vysušovanie vzduchu, takže sú ideálnym typom podlahového vykurovania pre alergikov, astmatikov a iné osoby s dýchacími problémami.

Ohrievače s uhlíkovou fóliou sú zdrojom tepla, ktorý premieňa elektrickú energiu na teplo s účinnosťou 99 % (100 W elektrickej energie vyrobí 99 W tepla), pričom premena elektrickej energie na teplo sa uskutočňuje priamo v mieste potreby (vo vykurovanej miestnosti). Ohrievače z uhlíkovej fólie môžu slúžiť ako hlavný alebo doplnkový zdroj tepla, ideálne v spojení s fotovoltickými panelmi a domácimi batériami.

Možnosti inštalácie vykurovacej fólie

Vykurovací systém LARX Smart Heating má niekoľko nesporných výhod: bezúdržbovú a lacnú prevádzku, nízke nároky na priestor v podlahe, presnú reguláciu a možno ho nainštalovať pod rôzne druhy podlahových krytín. Vďaka tomu je vhodný pod podlahy v celej budove – či už ide o obývačku, kúpeľňu, kuchyňu alebo garáž.

Existujú dve možnosti inštalácie uhlíkovej vykurovacej fólie v podlahe. Elektrické vykurovacie fólie majú hrúbku približne 0,5 mm, takže sú veľmi tenké a nijako nenarúšajú celkovú skladbu podlahy. Ak do obytnej miestnosti plánujeme položiť laminátovú, vinylovú alebo inú skladaciu podlahu, uhlíkovú vykurovaciu fóliu je vtedy navhodnejšie inštalovať priamo pod vrchnú vrstvu podlahy. Takto bude vykurovanie pružne reagovať na zmeny teploty a bude mať rýchly nábeh. Ak je vykurovacia fólia umiestnená priamo pod skladacou podlahovou krytinou (= suchá inštalácia), ide o systém priameho podlahového vykurovania.

V prípade inej ako skladacej podlahovej krytiny, napr. dlažby, lepeného vinylu alebo stierky, sa uhlíková vykurovacia fólia nedá použiť priamo pod krytinu, pretože na uhlíkovú fóliu nemožno nič nalepiť. Riešením je inštalácia vykurovacej fólie pod podlahovú systémovú dosku alebo poterovú vrstvu – betónovú alebo anhydritovú. Vykurovanie potom pracuje v tzv. poloakumulačnom režime. Vykurovacia fólia teda vyhrieva miestnosť nielen priamo, t. j. cez podlahovú krytinu, ale aj cez poter alebo vrstvu dosky. Celková reakcia na zmeny požadovanej teploty a spustenie vykurovacieho systému budú teda o niečo pomalšie ako pri priamom vykurovaní, ale teplo zostane v podlahe „naakumulované“ aj po vypnutí vykurovania.

Existujú dva varianty inštalácie vykurovacieho systému LARX Smart Heating – pod poter/podlahové dosky alebo priamo pod podlahovú krytinu. Vykurovacia fólia sa vždy kotví k izolačnej vrstve podlahy (polystyrénové alebo PIR dosky v prípade inštalácie pod poter, hobra/starlon pri inštalácii priamo pod podlahovú krytinu).

Inštalácia vykurovacej fólie pod poter alebo podlahové dosky

Pri klasickom spôsobe inštalácie pod poter alebo podlahové dosky je výber krytiny voľný, možno teda použiť skladaciu podlahu (systém klik), lepenú podlahu, dlažbu alebo stierku. Ide o najuniverzálnejšie a najpoužívanejšie riešenie. Výška vrstvy poteru/podlahových dosiek ovplyvňuje akumulačnú schopnosť podlahy – čím je vrstva hrubšia, tým viac tepla podlaha akumuluje a tým pomalšie sa priestor ochladzuje, keď sa vykurovanie vypne. Na druhej strane, čím je akumulácia tepla výraznejšia, tým pomalšie reaguje podlahové vykurovanie, pretože trvá dlhšie, kým sa teplo dostane cez akumulačnú vrstvu.

Uhlíková fólia sa pri inštalácii pod poter alebo podlahové dosky kotví do izolačnej vrstvy podlahy, t. j. polystyrénu alebo PIR dosiek. Potom nasleduje 0,2 mm hrubá vrstva PE fólie, ktorá slúži ako ochrana. V prípade liatych podláh je vykurovací systém oddelený od poterovej vrstvy druhou vrstvou krycej fólie, ktorá slúži ako separačná vrstva. Okraje sú spojené s obvodovou dilatačnou páskou, s ktorou tvoria tzv. vaňu. Pri inštalácii pod podlahovú dosku nie je potrebná druhá fólia. Na poter alebo podlahové dosky možno použiť skladacie alebo lepené podlahy, dlaždice, stierku a podobne.

Minimálna výška skladby podlahy pri inštalácii pod poter alebo podlahové dosky je približne 5 cm (2 cm PIR doska – vykurovacia fólia – 2 cm podlahové dosky – 1 cm akákoľvek krytina). Maximálna výška podlahovej skladby nie je obmedzená. Všetko závisí od typu inštalácie, výšky izolácie, roznášacej vrstvy v budove, v ktorej je vykurovací systém LARX Smart Heating inštalovaný.

Inštalácia uhlíkovej fólie pod skladaciu krytinu

V moderných, dobre izolovaných domoch je bežné inštalovať uhlíkovú fóliu priamo pod vinylovú alebo laminátovú podlahu. Podmienkou je, že musí byť skladacia (tzv. klikací systém). Tento vykurovací systém má dobrú dynamiku, rýchly nábeh a prakticky nemôže prehrievať miestnosť. V miestnostiach, v ktorých sa plánuje iná ako skladacia podlaha (kúpeľňa, chodba atď.), sa uhlíková fólia inštaluje pod poter alebo podlahovú dosku. Priamo na vykurovaciu fóliu nie je možné lepiť žiadne podlahové krytiny.

Pri inštalácii priamo pod skladaciu krytinu je uhlíková fólia ukotvená do kročajovej izolačnej vrstvy (hobra/starlon). Do izolačných dosiek sa vyrežú drážky na vedenie káblov, aby sa zabezpečilo, že plocha na položenie prefabrikovanej podlahy bude rovná, bez výčnelkov. Vykurovacia fólia je pokrytá 0,2 mm hrubou vrstvou krycej PE fólie. Potom sa skladacia podlaha montuje bez obmedzení, takže postup je rovnaký, ako keby tam vykurovacia fólia nebola.

Minimálna výška skladby podlahy pri inštalácii priamo pod skladaciu krytinu je cca 1,5 cm (0,5 cm hobra – vykurovacia fólia – 1 cm skladacia krytina). Maximálna výška podlahy nie je nijako obmedzená, zvyčajne do 5 cm. Všetko závisí od výšky izolácie a výšky inštalovanej podlahy.

Inštalácia vykurovacej fólie do stropu

Vykurovacie fólie nie sú určené len pre systémy podlahového vykurovania. Možno ich použiť aj pri stropnom vykurovaní. Vykurovacia fólia sa uloží medzi sadrokartónový podhľad a tepelnú izoláciu stropu. Toto riešenie je vhodné pri rekonštrukciách, kde výška podlahy nie je dostatočná na použitie systému podlahového vykurovania. Na stropné vykurovanie sa používajú uhlíkové vykurovacie fólie s vyšším výkonom. Pre podlahové vykurovanie platí norma, ktorá stanovuje, že teplota podlahovej vrstvy by nemala prekročiť 29 °C, toto obmedzenie sa nevzťahuje na stropné vykurovanie.

Vykurovacia rohož LARX

Topné rohože jsou oblíbené pro svou rychlou a jednoduchou montáž. Lze je využít jak pro hlavní vytápění prostoru, tak jen pro doplňkový ohřev podlahy na příjemnou pochozí teplotu. Elektrické topné rohože se instalují přímo pod dlažbu např. do koupelen a kuchyní nebo do nízkovrstvé stěrky, pak může být na podlaze i lino nebo koberec. Pro jednoduchost instalace je topná rohož nejoblíbenějším topným prvkem.

Vyhrievacie rohože LARX ponúkame na našej webovej stránke formou veľkoobchodného predaja. Výška celého vykurovacieho systému v skladbe podlahy je zanedbateľná, čo umožňuje inštaláciu podlahového vykurovania aj v priestoroch, kde to predtým nebolo možné – napr. v rekonštruovaných bytoch, ktoré sú súčasťou starších budov.

Regulácia uhlíkových vykurovacích fólií

Presná regulácia podlahového vykurovania je jedným z kľúčových faktorov celého systému. Teplota v miestnosti má zásadný vplyv na pocit pohody a príjemného bývania. Okrem toho správne zvolená regulácia teploty znamená úsporu nákladov na vykurovanie. Uhlíkové vykurovacie fólie sú z hľadiska regulácie ideálnym prostriedkom vykurovania. Pri priamom vykurovaní začínajú fólie vykurovať miestnosť takmer okamžite po spustení a aj pri poloakumulačných vykurovacích fóliách je oneskorenie medzi spustením vykurovania a zvýšením teploty v miestnosti minimálne, max. do pol hodiny. Vykurovacie fólie sú ovládané stýkačmi v režime 0/1. Neexistuje žiadna stratová regulácia napätia alebo prúdu. Termostat tak po dosiahnutí požadovanej teploty úplne vypne napájanie. Vykurovacie fólie sa potom zapínajú v intervaloch niekoľkých minút niekoľkokrát za hodinu v závislosti od toho, ako sa miestnosť ochladzuje.

regulace topné fólie

 

Dôležitou súčasťou každého systému podlahového vykurovania je termostat so snímačom teploty podlahy. Podľa normy by teplota podlahovej vrstvy nemala prekročiť 29 °C v obytných miestnostiach (33 °C v kúpeľniach), preto je dôležité používať termostat s vnútorným (ktorým kontrolujeme teplotu v miestnosti) a vonkajším (ktorým kontrolujeme teplotu podlahy) snímačom teploty. Naše termostaty LARX LCD a Wi-Fi tieto požiadavky spĺňajú. Okrem toho je možné – napríklad pri používaní vykurovacej fólie ako doplnkového zdroja tepla alebo v lete, keď vykurovanie nie je potrebné – nastaviť reguláciu len podľa vonkajšieho snímača a vykurovaciu fóliu tak používať len na vyhrievanie podlahy na príjemnú teplotu.

Máte záujem o vykurovací systém Smart Heating? Neváhajte nám poslať údaje o svojom projekte prostredníctvom kontaktného formulára na našej webovej stránke a spoločne nájdeme vhodné riešenie na vykurovanie vašej nehnuteľnosti.